Jak potlačit chuť k jídlu

Řada lidí trpí nadměrnou potřebou přejídat se, případně mají až příliš velkou chuť k jídlu nebo na sladké. Otázkou pak zůstává, jak si snížit chuť k jídlu nebo potlačit chuť na sladké a přitom být i sytý a dodržet zásady správné životosprávy? Je několik možností, doplňků a potravin, což sníží chuť k jídlu, můžete zkusit různé léky, nebo kapky, ale i přirozený způsob na snížení apetitu. Chuť k jídlu totiž souvisí i s tím, jak se stravujeme.

 

 

Jaká strava zvyšuje chuť k jídlu nebo na sladké?

V případě, že jíte, ale stále se cítíte hladoví, může být problém právě v stravě. Pokud má vysoký glykemický index, nedostatek živin jako jsou bílkoviny nebo vláknina, je jasné, že tělo si ptá více. Bílé pečivo, sladké pečivo, sladkosti, slazené nápoje, ale například i naměkko uvařené brambory, rýže a těstoviny, to vše člověka nezasytí dostatečně a na delší dobu.

  • Čistě sacharidové jídla s vysokým obsahem cukru opouštějí trávicí systém jako první a tak je člověk po krátké době znovu hladový, samozřejmě,správné sacharidy v ovoci a zelenině neškodí a jsou dobrým zdrojem energie
  • Pokud se stravujete jen třikrát denně, případně ještě méně, lidský mozek neaktivuje dostatečně pocit sytosti a člověk má pocit, že je stále hladový
  • Nejíte dostatečně vlákninu – právě vláknina má tu výhodu, že se dokáže v trávicím traktu zvětšit objemově a spolu s vodou zaplnit žaludek
  • Také přijímáte málo bílkovin – strava s obsahem více bílkovin totiž zasytí organismus na delší dobu a pocit hladu se nedostaví tak brzy
  • Pozor také na to, jak jíte – pokud příliš pahltne a rychle, velmi to ovlivňuje i proces trávení

 

jedlo

 

Jak a čím mám tedy snížit chuť k jídlu?

Co se týče způsobů, jak potlačit chuť k jídlu, musí jít o kombinaci se zásadami správného stravování. Jen tak člověk totiž může optimálně fungovat a to nejen z pohledu cíle například zhubnout nebo se dostat na ideální hmotnost, ale také z pohledu zdravé životosprávy. Snížení chuti k jídlu tedy musí být spolu se zlepšením metabolismu a správnými stravovacími návyky.

  1. Jezte po celý den a stravujte se alespoň pětkrát denně, čili kromě snídaně, oběda a večeře nezapomínejte ani na svačiny. Úvodem jsou důležité vyvážená snídaně s dostatečnou zásobou energie a vlákniny, ale s minimem tuku. Na oběd pomůže, pokud si dáte bílkoviny a sacharidy v kombinaci se zeleninou, ale večeře by měla být již lehčí, zaměřená více na bílkoviny než sacharidy.
  2. Pijte po celý den a to zejména neslazené nápoje, ideálně čistou vodu. Její výhodou je, že spolu například s vlákninou dokáže poměrně rychle zaplnit žaludek a snižuje pocit hladu, což samo o sobě je již první způsob na potlačení chuti k jídlu. Pokud se napijete ještě před snídaní, zlepší to metabolismus, pokud ještě i před každým jídlem, zlepší to pocit plnosti po něm.
  3. Zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy nemusí být problémem ve správném a vyváženém poměru. Důležité je se přizpůsobit tomu, jaký máte metabolismus, čili zda lépe spaluje vaše tělo tuky, nebo naopak lépe spaluje sacharidy. Důležitý je mít i dostatek vlákniny, naopak, sladkostem a slaným pamlskům se vyhýbejte jak se jen dá, protože ty Vás nezasytí a pocit hladu je rychle zpět. To platí taky o jídlech z fast foodu!
  4. Důležité je i samotné zpracovávání potravy. Třeba jíst pomaleji, ideálně i 20 minut, protože pocit sytosti se postupem času zvyšuje. Pokud vše hlavní jídlo velmi rychle sníte, pocit plnosti se nestihne dostavit například dříve, než si dáte dezert. To je samozřejmě špatné, nemluvě o tom, že pokud dezertem není jablko, tak půjde ručička na váze velmi rychle nahoru.
  5. Zelenina a ovoce jsou známé tím, že ve správné kombinaci například s masem nebo sýrem vědí člověka zasytit a přitom nejde o vysoce kalorické bomby z nichž se tloustne. Každý správný oběd a večeře by měly obsahovat dostatek zeleniny i ovoce. Na oběd může jít klidně i o dvounásobnou dávku například oproti bílkovinám a sacharidům, v případě večeře ale opatrněji, taky zde si můžete dopřát vitamíny, které také přispívají ke snížení chuti k jídlu.

 

Čaj a bylinky na snížení chuti k jídlu

Pomocníkem při snížení chuti k jídlu a k lepšímu metabolismus jsou i různé čaje a bylinky. Jde však jen o doplňky, protože samy o sobě ani čaj ani bylinky na potlačení chuti k jídlu nestačí. Zelený čaj, ale pozor – kvalitní, je velmi vhodným pomocníkem ať už při hubnutí, tak i podpoře metabolismu a podpoře spalování tuků.Pokud se ho naučíte střídat například s citrónovou vodou, pomáhá taky zahnat chuť k jídlu.

  • Pokud se naučíte připravovat například maso nebo saláty se špetkou fenyklu, může to být také dobrý doplněk. Tato bylinka byla kdysi užitečná na problémy s trávením a umí i velmi dobře zahnat případné kručení v břiše
  • Podobně pomáhá například i řeřicha, konkrétně její listy obsahují na potlačení chuti k jídlu velmi důležitý chrom
  • Skořice také snižuje pocit hladu a urychluje i metabolismus tuků, spolu se zázvorem

 

Jiné přípravky a prostředky na snížení chuti k jídlu

Kromě předešlých možností existují i jiné alternativy. Může jít například o:

  • sprej pod jazyk na snížení chuti k jídlu – v tomto případě existují ale různé rozporné reakce a několik lidí mluví jen o placebo efektu
  • tabletky, přípravek nebo potravinový doplněk na snížení chuti k jídlu – je několik doplňků ve formě gelových tablet nebo kapslí, které pomáhají zahnat chuť na jídlo, například Obezin nebo L-Carnitin obsahující chrom, případně i jiné pilulky na potlačení chuti na sladké

 

Čím potlačit chuť na sladké

Potlačení chuti na sladké mnohdy souvisí taky s tím, jak potlačit obecně chuť na jídlo. Důležité je i v tomhle případě jíst zejména jídla s nízkým glykemickým indexem, pít hodně vody a pravidelně, zaměřit se na stravu bohatou na přirozený zdroj vlákniny jako je ovoce nebo zelenina. Zároveň je třeba ale také vědět, že sacharidy tělo potřebuje a jsou nezbytné jako výborná zásoba okamžité energie, takže je jen otázka, jak je přijímat, v jaké formě a jakém množství.

Dobrým zdrojem sacharidů je ovoce. Následující nutriční tabulka ukazuje, které ovoce obsahuje kolik sacharidů:

100 g ovoce Obsah sacharidů v gramech
Ananas 10
Avokádo 1,8
Banán 22
Broskev 12
Citron 10
Třešně 14
Borůvky 15
Grapefruit 10
Hruška 16
Jabko 14
Jahody 9
Kiwi 9
Maliny 11
Mandarinky 10
Mango 10
Meruňky 13
Švestka 15
Višeň 11

 

Jak vidíte, jednoznačně nejvíce sacharidů má banán, který má i minimální množství tuku. Zajímavostí je, že má 95 kalorií a až 390 kilojoulů energie, takže jde skutečně o druh ovoce, který dodá tělu dostatek energie. No a vzhledem k tomu, že je sladký, je také dobrou alternativou k sladkostem.

Zkuste se držet následujících zásad a tipů, které by mohly pomoci snížit chuť na sladké, ale zároveň nevynechávejte důležité sacharidy z jídel. Například na oběd by měl být poměr sacharidů a bílkoviny vyrovnaný, takže kdo si dá brambory nebo rýži, určitě si neublíží. Zde je krátký seznam tipů na to, co spolehlivě potlačí chuť na sladké:

  • užívejte dostatek chromu v přirozené formě v různých potravinách, koření a podobně, případně pokud nelze jinak, zkuste výživové doplňky
  • na úvod dne si dejte jídlo bohaté na vlákninu a bílkoviny, na oběd zas více sacharidů
  • jedna lžička jablečného octa zředěná vodou pravidelně před jídlem rapidně snižuje chuť organismu na dodatečné sladkosti
  • věřte či ne, ale mimořádně hořké čokolády s vysokým obsahem kakaové sušiny se do “klasických” sladkostí nepočítají a pokud již máte nepřekonatelnou chuť na něco podobného, taková čokoláda i prospívá zdraví

 

 

 


Jak potlačit chuť k jídlu
3.3 (66.67%) 6

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *