Cukr z potraviny ovlivňuje hladinu krevního cukru (glukózy). Naše tělo ho absorbuje různou rychlostí. Glykemický index, o kterém jdeme mluvit, představuje bezrozměrné číslo, určující pozici konkrétní potraviny na stupnici hodnot od 0 po 100. Podle glykemického indexu jsme schopni zjistit, jak rychle se cukr v potravině vstřebá do krve a jakou intenzitě ovlivní hladinu glukózy v krvi (nazývá se i glykémie).
Tělo reaguje na změny krevního cukru tak, že při jeho nedostatku vyvolává pocit hladu. Laicky řečeno se zbylá energie ukládá v podobě rezervy (tukových zásob) do organismu. Pomocí hormonu inzulín se reguluje hladina glukózy. Cukr odloží do buněk, kde se mění na využitelný zdroj energie. Množství inzulínu závisí na nárůstu glukózy krve. Znamená to, že čím víc jí je, tím se zvýší hladina inzulínu.
Existuje několik kategorií glykemického indexu, dále už jen GI. Jedná as o nízko glykemické = pomalé potraviny / cukry (hodnota <55), středně glykemické potraviny (56 – 69) a vysoce glykemické = rychlé potraviny / cukry (hodnota> 70). Potraviny s nízkým GI nám ještě nezaručují, že mají stejně nízký obsah kalorií.
Známe několik přepočtú, kdy se za referenční látku považuje buď čistá glukóza s hodnotou 100 nebo bílý chléb s GI 130. Jeho výška se mění v závislosti na mnoha faktorech: od vzájemného poměru bílkovin, sacharidů a tuků, ovlivňuje ho zralost potravin, postupné zrání ( zvyšuje se GI), rychlost trávení, která se u každého jedince liší.
Ohled bereme i na velikost porce, kyselost a obsah bílkovin. GI se zvyšuje i tepelnou úpravou potravin, jelikož narůstá podíl jednoduchých cukrů. Týká se to loupání, mletí, pečení, vaření. Pozor je třeba dávat i při bezlepkových potravinách. Hodnoty GI se proto často odlišují a slouží nám na utvoření si přibližné představy o tom, co konzumujeme.
Známé jsou “finty” a zásady, jak regulovat GI. Do jídelníčku zařazujeme vlákninu (celozrnné výrobky, těstoviny apod.), Působící jako zpomalovač vstřebávání energie. Vybíráme si komplexní potraviny, protože kromě cukrů obsahují také bílkoviny a málo tuku (bílý rohlík se šunkou a sýrem), dále do jídel přidáváme rajčata a citrusy. Důležité je sledovat i konzistenci potravin (zelený banán je zdravější než vyzrálý).
Snažíme se konzumovat menší porce, abychom zabránili nárazovému vylučování inzulínu. Doporučuje se proto jíst častěji, ale s mírou. Potraviny s vysokým GI můžeme zkombinovat s kvalitními tuky, jako je olivový olej, ořechy a pod., Případně s nízkotučnými bílkovinami (tofu, luštěniny, tvaroh, ryby atd). Kromě toho zařazujeme do denního menu jídla bohatá na probiotika, čili kyselo-mléčné výrobky, ocet a kyselé nálevy. Kyseliny totiž snižují GI a zpomalují tak trávení.
Z glykemického indexu lze vyčíst, že čím více cukru potravina obsahuje, tím je její glykemický index vyšší. Znamená to tedy, že cukry z potravin s vysokým GI se rychle štěpí a vstřebávají, prudce zvyšují hladinu krevního cukru a tím pádem i samotného inzulínu. Utvrzují v nás pocit hladu, protože hladina cukru začne následně prudce klesat a způsobí hypoglykémii. Říkáme tomu “inzulínová houpačka”.
Mezi tyto potraviny řadíme pečené brambory a hranolky, rozvařené potraviny, knedlíky, suchary a rýžové chlebíčky, bílou mouku a sladké snídaňové cereálie. Velmi kalorické jsou i vánočky, croissanty, bílý chléb a rohlíky, koláče a další zákusky, zmrzliny, smažená jídla a kandované ovoce. Vyvarovat bychom se měli i sladkým druhům vín, pivu a destilátem. Nevhodnou jsou také sušené datle.
Pokud má naopak potravina nízký GI, její menší množství cukru se zpráva opačně a absorbuje se pomaleji. Konzumováním potravin s nízkým GI si naše tělo udržuje pocit nasycení. Díky tomu, že se razantně nenavýší cukr v krvi, neprodukuje se ani tolik inzulínu. Energie se doplňuje postupně, během delšího časového intervalu a proto nám nehrozí tak vypuknutí hypoglykémie, protože inzulín je relativně stabilní.
Grep, jablka, broskve, meruňky, z ovoce ještě třešně, hrušky, rybíz, jahody, ostružiny, višně, kiwi, mango, švestky, citrony i granátová jablka, třeba jíst dopoledne, protože podobně jako ořechy patří mezi potraviny, s nízkým GI , ale vyšší hladinou cukrů a kalorií.
Vzpomeňme ještě brokolici, mrkev, zelí, saláty, rajčata, dále ze zeleniny jsou to lilky, paprika, okurky a čočka. Nezapomeňme také na fazolové lusky, nesolené arašídy, kešu, hrách, sóju, česnek a houby. Potěší se i milovníci mléka, jogurtů a kyselo-mléčných neslazených výrobků.
Naproti bílým rohlíkem a chlebem jsou celozrnné pečivo méně kalorické a můžeme je tedy jíst průběžně as mírou. Potraviny se středním GI bychom měli konzumovat v menší míře v kombinaci s potraviny s nízkým GI. Navzdory dojmu, že téměř všechno ovoce patří do kategorie nízkého GI, opak je pravdou. Jde o ananas, pomeranč, banány, kompoty a ovocné šťávy. Patří sem i vařený hrách, žitné a pšeničné vločky, hnědá (az části i bílá) rýže, špagety al dente a celozrnné těstoviny.
Chcete-li získat tabulku v pdf formátu, napište mi do komentářů. Na uvedenou emailovou adresu vám ji obratem zašlu.
45 Comments
Dobrý večer, mohu poprosit o tabulku v PDF formátu, díky
Vera
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky v PDF formátu. Děkuji
I já bych poprosil o zaslání nabízené tabulky. Děkuji a přeji hezký den.¨
Karel
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky GI v PDF formátu. Předem moc děkuji. Světlana
Prosím pošlete mi tabulku v PDF děkuji
Dobrý den, taktéž bych ráda poprosila o tabulku v PDF formátu, díky Eva.
Prosím pošlete mi tabulku v PDF děkuji
Dobrý den !! Zjistili mi Dibetes 2 asi před 2měsíci teť momentálně mám kolem 10 marně tápu v vhodných potravinách. Prosím o tabulku. Díky Jirka
Prosím,pošlete mi tabulku v PDF.
Jchmelar25@seznam.cz
Prosím o zaslání pdf souboru. Velice děkuji
prosím o tabulku. děkuji
prosím o zaslání tabulky v Pdf. děkuji
prosim o zaslani souboru,dekuji
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky GI . Děkuji a přeji hezký den!
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky GI v PDF formátu. Předem děkuji. Miloš
Prosím o zaslání pdf souboru.
Děkuji
Prosím pošlete mi tabulku vPDF děkuji a přeji hezký den Jitka
Dobrý den, mohu poprosit o tabulku v PDF formátu, díky
Lada
Take prosím o tabulku. Děkuji
Prosím pošlete mi tabulku v PDF děkuji
Pošlete mi, prosím, tabulku GI v pdf formátuu. Děkuji velmi.
dobrý den, mohl bych Vás požádat o zaslání tabulky GI potravin? předem děkuji. s pozdravem J.Kakara
Prosím též o zaslání tabulky a moc děkuji )
prosím o zaslání tabulky ..děkuji moc ))
Dobrý den,
měla bych zájem o pdrobnější rozpis rozdělení potravin podle glyk. indexu.
Děkuji.
Dobrý večer,
prosím o zaslání tabulky GI. Děkuji moc.
Dobrý den, i já bych moc prosila o GI tabulku, děkuji Marie
Prosím o zaslání tabulky….děkuji. Jana
Dobrý den,
mohu poprosit o zaslání tabulky.
Moc děkuji.
Dobrý den, prosim o zaslání tabulky . Děkuji
prosím o zaslání tabulky .
Prosím o zaslání tabulky .
Mooc děkuji.
Dobrý den,
moc prosím o tabulku glykemického indexu, a mám dotaz, jakmile vidím potravinu na které je uveden údaj např. 60g sacharidů, z toho 5g cukru. Je tato potravina ke spotřebě v pořádku?
Dobrý den.
Prosím o zaslání tabulky v pdf.
Děkuji Ševčík
Dobrý den, mohla bych poprosit o tabulku?
Děkuji a přeji hezký den
Prosím o zaslání pdf souboru. Velice děkuji Jozef
prosim tež o zaslani tabulky děkuji
Dobry den,
prosim o zaslani GL index tabulky v pdf formatu.
Dekuji Vam, Martina Pavelkova
Mohu poprosit o tabulku v PDF formátu, díky.
Dobrý den Prosím o zaslání tabulky moc děkuji Eliška
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky v PDF formátu. Děkuji
Dobrý den, prosim o zaslání tabulky . Děkuji
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky. Děkuji.
Dobrý den, prosím o zaslání tabulky GI. Děkuji
DObrý den, prosím o zaslání tabulky. děkuji