Řada lidí trpí nadměrnou potřebou přejídat se, případně mají až příliš velkou chuť k jídlu nebo na sladké. Otázkou pak zůstává, jak si snížit chuť k jídlu nebo potlačit chuť na sladké a přitom být i sytý a dodržet zásady správné životosprávy? Je několik možností, doplňků a potravin, což sníží chuť k jídlu, můžete zkusit různé léky, nebo kapky, ale i přirozený způsob na snížení apetitu. Chuť k jídlu totiž souvisí i s tím, jak se stravujeme.
Jaká strava zvyšuje chuť k jídlu nebo na sladké?
V případě, že jíte, ale stále se cítíte hladoví, může být problém právě v stravě. Pokud má vysoký glykemický index, nedostatek živin jako jsou bílkoviny nebo vláknina, je jasné, že tělo si ptá více. Bílé pečivo, sladké pečivo, sladkosti, slazené nápoje, ale například i naměkko uvařené brambory, rýže a těstoviny, to vše člověka nezasytí dostatečně a na delší dobu.
- Čistě sacharidové jídla s vysokým obsahem cukru opouštějí trávicí systém jako první a tak je člověk po krátké době znovu hladový, samozřejmě,správné sacharidy v ovoci a zelenině neškodí a jsou dobrým zdrojem energie
- Pokud se stravujete jen třikrát denně, případně ještě méně, lidský mozek neaktivuje dostatečně pocit sytosti a člověk má pocit, že je stále hladový
- Nejíte dostatečně vlákninu – právě vláknina má tu výhodu, že se dokáže v trávicím traktu zvětšit objemově a spolu s vodou zaplnit žaludek
- Také přijímáte málo bílkovin – strava s obsahem více bílkovin totiž zasytí organismus na delší dobu a pocit hladu se nedostaví tak brzy
- Pozor také na to, jak jíte – pokud příliš pahltne a rychle, velmi to ovlivňuje i proces trávení
Jak a čím mám tedy snížit chuť k jídlu?
Co se týče způsobů, jak potlačit chuť k jídlu, musí jít o kombinaci se zásadami správného stravování. Jen tak člověk totiž může optimálně fungovat a to nejen z pohledu cíle například zhubnout nebo se dostat na ideální hmotnost, ale také z pohledu zdravé životosprávy. Snížení chuti k jídlu tedy musí být spolu se zlepšením metabolismu a správnými stravovacími návyky.
- Jezte po celý den a stravujte se alespoň pětkrát denně, čili kromě snídaně, oběda a večeře nezapomínejte ani na svačiny. Úvodem jsou důležité vyvážená snídaně s dostatečnou zásobou energie a vlákniny, ale s minimem tuku. Na oběd pomůže, pokud si dáte bílkoviny a sacharidy v kombinaci se zeleninou, ale večeře by měla být již lehčí, zaměřená více na bílkoviny než sacharidy.
- Pijte po celý den a to zejména neslazené nápoje, ideálně čistou vodu. Její výhodou je, že spolu například s vlákninou dokáže poměrně rychle zaplnit žaludek a snižuje pocit hladu, což samo o sobě je již první způsob na potlačení chuti k jídlu. Pokud se napijete ještě před snídaní, zlepší to metabolismus, pokud ještě i před každým jídlem, zlepší to pocit plnosti po něm.
- Zdravé tuky, bílkoviny a sacharidy nemusí být problémem ve správném a vyváženém poměru. Důležité je se přizpůsobit tomu, jaký máte metabolismus, čili zda lépe spaluje vaše tělo tuky, nebo naopak lépe spaluje sacharidy. Důležitý je mít i dostatek vlákniny, naopak, sladkostem a slaným pamlskům se vyhýbejte jak se jen dá, protože ty Vás nezasytí a pocit hladu je rychle zpět. To platí taky o jídlech z fast foodu!
- Důležité je i samotné zpracovávání potravy. Třeba jíst pomaleji, ideálně i 20 minut, protože pocit sytosti se postupem času zvyšuje. Pokud vše hlavní jídlo velmi rychle sníte, pocit plnosti se nestihne dostavit například dříve, než si dáte dezert. To je samozřejmě špatné, nemluvě o tom, že pokud dezertem není jablko, tak půjde ručička na váze velmi rychle nahoru.
- Zelenina a ovoce jsou známé tím, že ve správné kombinaci například s masem nebo sýrem vědí člověka zasytit a přitom nejde o vysoce kalorické bomby z nichž se tloustne. Každý správný oběd a večeře by měly obsahovat dostatek zeleniny i ovoce. Na oběd může jít klidně i o dvounásobnou dávku například oproti bílkovinám a sacharidům, v případě večeře ale opatrněji, taky zde si můžete dopřát vitamíny, které také přispívají ke snížení chuti k jídlu.
Čaj a bylinky na snížení chuti k jídlu
Pomocníkem při snížení chuti k jídlu a k lepšímu metabolismus jsou i různé čaje a bylinky. Jde však jen o doplňky, protože samy o sobě ani čaj ani bylinky na potlačení chuti k jídlu nestačí. Zelený čaj, ale pozor – kvalitní, je velmi vhodným pomocníkem ať už při hubnutí, tak i podpoře metabolismu a podpoře spalování tuků.Pokud se ho naučíte střídat například s citrónovou vodou, pomáhá taky zahnat chuť k jídlu.
- Pokud se naučíte připravovat například maso nebo saláty se špetkou fenyklu, může to být také dobrý doplněk. Tato bylinka byla kdysi užitečná na problémy s trávením a umí i velmi dobře zahnat případné kručení v břiše
- Podobně pomáhá například i řeřicha, konkrétně její listy obsahují na potlačení chuti k jídlu velmi důležitý chrom
- Skořice také snižuje pocit hladu a urychluje i metabolismus tuků, spolu se zázvorem
Jiné přípravky a prostředky na snížení chuti k jídlu
Kromě předešlých možností existují i jiné alternativy. Může jít například o:
- sprej pod jazyk na snížení chuti k jídlu – v tomto případě existují ale různé rozporné reakce a několik lidí mluví jen o placebo efektu
- tabletky, přípravek nebo potravinový doplněk na snížení chuti k jídlu – je několik doplňků ve formě gelových tablet nebo kapslí, které pomáhají zahnat chuť na jídlo, například Obezin nebo L-Carnitin obsahující chrom, případně i jiné pilulky na potlačení chuti na sladké
Čím potlačit chuť na sladké
Potlačení chuti na sladké mnohdy souvisí taky s tím, jak potlačit obecně chuť na jídlo. Důležité je i v tomhle případě jíst zejména jídla s nízkým glykemickým indexem, pít hodně vody a pravidelně, zaměřit se na stravu bohatou na přirozený zdroj vlákniny jako je ovoce nebo zelenina. Zároveň je třeba ale také vědět, že sacharidy tělo potřebuje a jsou nezbytné jako výborná zásoba okamžité energie, takže je jen otázka, jak je přijímat, v jaké formě a jakém množství.
Dobrým zdrojem sacharidů je ovoce. Následující nutriční tabulka ukazuje, které ovoce obsahuje kolik sacharidů:
100 g ovoce |
Obsah sacharidů v gramech |
Ananas |
10 |
Avokádo |
1,8 |
Banán |
22 |
Broskev |
12 |
Citron |
10 |
Třešně |
14 |
Borůvky |
15 |
Grapefruit |
10 |
Hruška |
16 |
Jabko |
14 |
Jahody |
9 |
Kiwi |
9 |
Maliny |
11 |
Mandarinky |
10 |
Mango |
10 |
Meruňky |
13 |
Švestka |
15 |
Višeň |
11 |
Jak vidíte, jednoznačně nejvíce sacharidů má banán, který má i minimální množství tuku. Zajímavostí je, že má 95 kalorií a až 390 kilojoulů energie, takže jde skutečně o druh ovoce, který dodá tělu dostatek energie. No a vzhledem k tomu, že je sladký, je také dobrou alternativou k sladkostem.
Zkuste se držet následujících zásad a tipů, které by mohly pomoci snížit chuť na sladké, ale zároveň nevynechávejte důležité sacharidy z jídel. Například na oběd by měl být poměr sacharidů a bílkoviny vyrovnaný, takže kdo si dá brambory nebo rýži, určitě si neublíží. Zde je krátký seznam tipů na to, co spolehlivě potlačí chuť na sladké:
- užívejte dostatek chromu v přirozené formě v různých potravinách, koření a podobně, případně pokud nelze jinak, zkuste výživové doplňky
- na úvod dne si dejte jídlo bohaté na vlákninu a bílkoviny, na oběd zas více sacharidů
- jedna lžička jablečného octa zředěná vodou pravidelně před jídlem rapidně snižuje chuť organismu na dodatečné sladkosti
- věřte či ne, ale mimořádně hořké čokolády s vysokým obsahem kakaové sušiny se do “klasických” sladkostí nepočítají a pokud již máte nepřekonatelnou chuť na něco podobného, taková čokoláda i prospívá zdraví
Jak potlačit chuť k jídlu
3.3 (66.67%)
6