Kapustová dieta je oblíbená kvůli své finanční nenáročnosti, lehké dostupnosti a díky minimum kalorií (náš denní příjem kalorií se sníží na 800 – 1000). Kapusta obsahuje hodně vitamínů – A, B1, B2, C a E, stejně jako antioxidanty. Kapusta je bohatá na vápník, železo a draslík, neobsahuje ale přitom skoro žádné bílkoviny anebo složité sacharidy. Kapusta má vliv na sráženlivost krve a trávení.
Populární kapustová dieta patří mezi „crash“ diety. Jedná se o radikální redukci energetického příjmu, konzumací nízkokalorické kapusty s přesně stanovenými kombinacemi povolených jídel. Během týdenního stravovacího plánu kapustové diety docházi k pročištění organismu a zbavení některých škodlivých látek. Rychlá dieta si zakládá na krátkém a pravidelném a prostém stravování se.
Kapustová dieta využívá mnoho zeleniny. Základem této týdenní diety je kapustová polévka, ke které můžeme pojídat některé jídla a potraviny.
Existuje hodně receptů na kapustovou polévku, někdy nazývanou jako tukožroutská polévka. Recepty jsou nenáročné a zvládnutelné kýmkoliv, stačí když si seženete 200 – 300 g bílé hlávkové kapusty, 200 ml kyselé smetany, 100 g brambor, nezapomeňte na sádlo a lžíci rajčatového protlaku, potom 1 velkou cibuli a hladkou mouku na zahuštění. Kromě zmíněných ingrediencí budete potřebovat také kmín, sůl a vodu.
Nakrájenou cibuli osmažíte na sádle, následně k ní přihodíte nakrájenou kapustu a kmín. Směs osolíme, osmažíme a přitom ji ještě zasypeme hladkou moukou. Mezi tím si nakrájíme brambory. Po chvilce kapustu zalejeme vodou a přidáme už nakrájené brambory, které uvaříme do měkka. Rajčatový protlak a zakysaná smetana nám poslouží na dochucení.
Polévka se konzumuje v neomezeném množství. Uvedené gramáže jsou jen orientační, množství surovin si můžete zvolit podle vlastního uvážení a chuti. Pozměněná gramáž nemá žádný vliv na konečný výsledek kapustové diety.
Jak jste si mohli všimnout, jídelníček v případě kapustové diety není tak pestrý a bohatý, na jaký jsme zvyklí. V průběhu týdne by mělo dojít k úbytku na hmotnosti 3-5 kg, ale častěji se setkáváme s negativnějšími zkušenostmi lidí, kteří drželi tuhle dietu a po 2-3 dnech nezhubli ani kilo, za to se vyhladověli a připravili organismu pořádný úder pod pás.
Týdenní konzumace kapustové polévky s nedostatečným prostorem pro získání potřebných výživných látek znamená pro organismus opravdu velký zákrok a neobejde se bez menších vážných komplikací. Nedostatečný energetický příjem během tohoto týdne oslabuje organismus, hrozí také riziko dezorientace, malátnost a obávaný jo jo efekt. Mnozí proto používají kapustovou dietu jen na detoxikaci prvních 3 dnů, po kterých se vrátí do zaběhnutých kolejí. Ti, kteří si zvolí týdenní variantu kapustové diety potřebují obvykle rychle „zhodit“ pár kilo navíc.
Kapustová dieta proto není vhodná jako dlouhodobý způsob redukce hmotnosti, protože se jedná o radikální omezení příjmu potravy, což má za následek rychlý ale především nezdraví úbytek hmotnosti. Organismus se sice zbavuje škodlivin, ale zároveň také živin potřebných pro život, stejně také jako vody, která je navázaná v organismu. Trpí hlavně naše svaly, kvůli nedostatku bílkovin. Faktem zůstává, že kapustová dieta do určité míry skutečně funguje, kvůli přiškrcenému kalorickému příjmu. Enormní množství kapusty ale způsobí, že po týdnu nebudete moci kapustu ani cítit. Po ukončení této drastické diety se musíte hned vrhnout na cvičení a vyváženou plnohodnotnou stravu, jinak nastane jo jo efekt.