Nutriční typologie představuje jeden z nejnovějších programů stravování a vychází z poznatků o tom, že nejde každý typ hubnutí nebo optimalizace hmotnosti využít pro všechny lidi stejně, protože každý člověk má individuální nastavení metabolismu. Tento výživový systém rozeznává tři metabolické typy podle toho, jak dokáže organismu metabolizovat, čili trávit, tuky, cukry a bílkoviny.
To je asi ústřední myšlenka, která vedla ke vzniku tohoto kompletního výživového systému. Metabolicky je každý člověk individualita, což jen odráží skutečnost, že co někomu může prospívat v rámci hubnutí, zdravé výživy a optimalizace stravování, jinému prospívat nemusí nebo dokonce může mít opačný efekt.
Metabolismus jako takový je látková výměna složená z chemických a fyziologických procesů, přičemž u každého člověka metabolismus ovlivňuje řada faktorů, jako věk, hmotnost, pohlaví, fyzická aktivita nebo stravovací návyky. Podle toho, jaký má kdo metabolismus, tolik potřebuje jeho organismus a tělo kalorií na základní životní funkce. Vše ostatní nad tuto potřebu je třeba nějak zpracovat, nebo uložit.
Výzkumy a zkušenosti ukazují, že existují tři metabolické typy. Prvním je proteinový typ, druhým je sacharidový metabolicky typ a třetím je smíšený. Na to, aby člověk zjistil, jaký typ je, existuje dotazník, který se dá najít i online. Jde vlastně o test složený z několika desítek otázek a podle nich se určí výsledek a následně i správný jídelníček vhodných a nevhodných potravin.
Tento program stravování je vhodný pro muže i pro ženy, mohou se ho zúčastnit i senioři nebo dospívající mládež a ne vždy je podmínkou samozřejmě i cvičení. Výzkumy ale ukazují, že fyzická pravidelná aktivita a to nemusí být jen cvičení ve fitku, určitě mohou podpořit a zlepšit jak zdravotní stav, tak optimalizovat hmotnost efektivnější a zdravější.
Na základě metabolického typu si může člověk individuálně zjistit potraviny a látky, které mu pomáhají spalovat tuky a naopak zjistí i to, které potraviny na to nejsou vhodné. Odpadá také nutnost počítat kalorie, sacharidy a podobně, není třeba ani hladovět nebo držet nějakou redukční dietu. Jde tedy o komplexní pohled na organismus a to z hlediska metabolismu a schopnosti přeměny látek v těle.
Lidé s tímto typem metabolismu obvykle nemají příliš velkou chuť k jídlu a někdy i nějaké to hlavní jídlo vynechají, co se snaží doběhnout sladkostmi. To je typické zejména pro riziko nadváhy a obezity. Metabolismus se zpomaluje a unavuje po těžkém jídle, je závislý na kofeinu. Látková přeměna pracuje pomaleji a mnoho tuku tuto přeměnu ještě více zpomaluje. Nejlepší je tedy nízkotučná strava a optimální poměr jídelníčku by měl být 20% bílkovin, 70% sacharidů a 10% tuků.
Následující tabulka ukáže, jaké jsou vhodné bílkoviny, sacharidy a tuky pro lidi s tímto typem metabolismu:
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Libové vepřové maso | Celozrnný chléb | Rostlinné oleje |
Kuřecí prsa | Ovesné vločky | Nenasycené masné kyseliny |
Krůtí prsa | Rýže | Olivový olej |
Hubená šunka | Lilek, okurka, hrách | Mandlový olej |
Losos, pstruh, treska | Ananas, jabko, meloun | Lněný olej |
Podmáslí, kefír, tvaroh | Třešně, kiwi, broskev | |
Mléko, sýr, jogurty | Sušené citrusové plody |
V případě bílkovinného metabolismu je jeho charakteristikou to, že dokáže rychle měnit bílkoviny a tuky na energii, čili potřebuje jíst hodně bílkovin, jinak bývá hladový. Lidé s tímto metabolismem mají rádi tučná jídla, slané a potřebují jíst i mezi hlavními jídly, jinak mají pocit hladu. Tento metabolismus mají nejčastěji muži a nízkoenergetické diety způsobí únavu. Ideální jídelníček by měl obsahovat 50% bílkovin, 30% sacharidů a 20% tuků.
A jaké by měly být ideálně přijímány sacharidy, tuky a bílkoviny pro bílkovinný metabolický typ?
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Ryby bohaté na tuk | Celozrnný chléb | Živočišné tuky |
Drůbež | Ovesné vločky | Máslo |
Teletina | Rýže | Sýr |
Jehněčí maso | Aryčoky, cuketa, cibule | Sladká smetana |
Krůtí maso | Květák, brokolice, okurka | Kyselá smetana |
Hovězí maso | Mrkev, celer, špenát, houby | Lněný olej, olivový olej |
Sýr, mléko, jogurty, smetana, vejce, tofu, sója | Bobulovité plody, hrušky, jablka, mango | Olej z vlašských ořechů |
V případě smíšeného metabolismu jde, jak již název napovídá, o kombinaci a mix předešlých dvou typů. Apetit je průměrný, nepřevládá ani jeden z typických rysů předešlých dvou metabolických typů a na udržení hmotnosti nebo zhubnutí je potřebná vyvážená strava. Není dobré přehnaně omezovat konzumaci jedné potraviny, čili v tomto případě jsou tyto diety kontraproduktivní. Optimální poměr živin by měl být 30% bílkovin, 50% sacharidů a 20% tuků.
Nejvhodnější jsou luštěniny, zejména fazole, hrách a čočka a tato tabulka ukazuje přehledně i jiné vhodné živiny:
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
Kuřecí maso | Celozrnný chléb | Máslo |
Jehněčí maso | Ovesné vločky | Sýry |
Divina | Těstoviny, rýže | Sladká smetana |
Tuňák, kalamář, losos | Banán, kiwi, papája | Kyselá smetana |
Mléko, sladká smetana | Jabko, hruška, ananas | Rostlinné oleje |
Sýr, kefír, tvaroh | Brokolice, špenát, květák | Slunečnicový olej |
Treska, pstruh | Okurka, mrkev, paprika | Olivový olej |
Pro všechny výše zmíněné metabolické typy platí, že by měly upřednostňovat tradiční stravu, čili ty potraviny, které byly při každém typu vyjmenovány, není třeba nahrazovat nějakými novými a exotickými potravinami, zeleninou nebo ovocem. Nejlepší je jíst potraviny v přírodním, původním a přirozeném stavu bez úprav, protože tak představují nejvyšší nutriční hodnotu.
Kromě toho je důležité jíst pomalu, klidně, přežvykovat řádně každé sousto a nespěchat. Také by mělo s úpravou jídelníčku přijít i ke zvýšení pohybové aktivity, pokud to dovoluje zdravotní stav a fyzické možnosti každého člověka individuálně. Pamatovat třeba také na to, že tenjle výživový systém založený na individuálním metabolismu je dlouhodobou změnou a ne nějakou krátkodobou dietou. Jen tak je možné totiž dosáhnout optimální hmotnost každého člověka.
Pro zajímavost, tady je tabulka nutričních hodnotněkterých vybraných a zajímavých potravin, které lidé běžně jedí. Zjistíte z ní počet bílkovin, sacharidů a tuků:
100 g potraviny | Bílkoviny v gramech | Sacharidy v gramech | Tuky v gramech |
Vaječný bílek | 11,2 | 0,8 | 0,3 |
Vaječný žloutek | 16,3 | 0,7 | 32,1 |
Eidam sýr | 29,2 | 1,8 | 14,6 |
Hrách | 23,8 | 60,2 | 1,4 |
Bílý jogurt | 5,7 | 9,7 | 4,5 |
Nízkotučné mléko | 3,2 | 4,6 | 0,5 |
Rýže | 7,6 | 79 | 0,6 |
Tofu | 14,4 | 10,5 | 5,2 |
Špagety | 11 | 77 | 1 |
Tvaroh | 19,4 | 4,8 | 0,3 |
1 Comment
[…] komplexní nutriční typologie (analýza pH organismu, genů, fyzických a psychických dispozic) definují Váš přesný typ […]